Noćni život u Srbiji

Srbija se može pohvaliti vrlo zanimljivim i raznovrsnim noćnim životom. A Beograd kao centar noćnog provoda nadaleko je poznat kao grad dobre zabave. U glavnom gradu postoji veliki izbor kafića, barova, kafana, klubova i diskoteka, a ono po čemu je poseban su splavovi. U Beogradu ima oko 2.500 mesta gde možete izaći. Od toga oko 50 registrovanih klubova i isto toliko splavova. Napomenimo i to da se srpska prestonica našla po mišljenju Lonely Planet, najpoznatijeg turističkog vodiča, i na listi top 10 destinacija gde je „najbolja zabava”.

Splavovi – popularni klubovi na vodi, otvoreni su u letnjem periodu, rade do jutra, i vrlo su raznovrsni što se muzike tiče, tako da mogu ugoditi svačijem ukusu. Zanimljivi su i brodovi koji Vam pružaju pogled sa reke, i priliku da razgledate grad, naravno uz muziku, piće i ukusnu hranu.

U Srbiji noćni provod ume da traje i po 12 časova, od kasnih večernjih sati pa sve od jutra, čak i radnim danima.

Izlazak obično počinje u nekom od kafića, a potom se nastavlja, u zavisnosti od ukusa, u nekom od klubova, diskoteka ili splavova. Završava se obično u nekom od restorana ili fast fudova koji su otvoreni 24 časa.

U zavisnosti od muzičkog ukusa, u klubovima i na splavovima možete uživati u domaćoj, folk, R’n’B i disco house muzici ili rejv žurkama.

Klubovi počinju sa radom oko 23 časa. Ulaz u većini klubova je besplatan, a u onima koji naplaćuju, cena ne prelazi 500 dinara. Retko gde postoji dres kod. No u neke klubove nećete moći da uđete ako imate ispod 18 godina. U klubovima u Srbiji nema dugih redova i čekanja. A da biste obezbedili mesto možete unapred napraviti rezervaciju, i obezbediti sto ili separe, s tim što onda morate kupiti i flašu nekog od promotivnih pića. Incidenti su jako retki.

Ako više volite starogradsku muziku i boemski ambijent, onda možete posetiti neku od brojnih kafana, i probati širok spektar domaćih rakija. Kafane ćete naći na svakom koraku, širom cele zemlje, od većih gradova, do varoši, čak i sela. Tu možete čuti živu muziku tamburaškog ili trubačkog orkestra, koji sviraju od stola do stola, i koji će Vam odsvirati pesmu po želji „na uvce“.

Inače, da li ste znali da je prva kafana u Evropi otvorena upravo u Srbiji i to u Beogradu, na Dorćolu, davne 1522. godine. Kad smo već kod istorije, prva diskoteka u Srbiji otvorena je takođe u Beogradu 1967. godine u ulici Lole Ribara.

Džez i rok muzika se sviraju u barovima, pabovima ili lokalima u tom stilu. U pabovima možete probati mnoge vrste piva, a u nekim od njih služe domaća piva sa raznim ukusima.

I na svakom koraku možete čuti muziku uživo, bilo da su to rok, metal svirke, svirke folk i pop bendova, nastupi domaćih zvezda, ili u poslednje vreme vrlo popularni tribjut bendovi.

Na dosta mesta postoje i tematske večeri kada se pušta muzika odredjenog vremena ili pravca. A popularne su u većim gradovima i studentske žurke.

Za one koji vole malo drugačiji i mirniji izlazak postoje i mesta gde možete čuti stand up komičare.

Koncerti domaćih i svetskih muzičkih zvezda, gostovanja DJ-eva i raznovrsne žurke održavaju se tokom cele godine. Tradicionalno se širom zemlje organizuju i brojni muzički festivali.

Tako da ljubitelje dobre zabave i noćnih izlazaka, Srbija zasigurno neće razočarati.